Saturday, July 27, 2024
Home » Evolucija razvoja Analiticke Vage, prvog uredjaja na pocetku laboratorijske analize

Evolucija razvoja Analiticke Vage, prvog uredjaja na pocetku laboratorijske analize

0 comment 10 views

U ovom  članaku cemo pokusati da napravio kratak razvoj tehnologije merenja – proizvodnje analiticke vage,  revolucionarne promene u preciznom merenju mase. Prelazak sa vage sa dva tasa i tegovima koji su se dodavali na jedan tas a mase koja se meri na drugom tasu, na vage sa jednim tasom  proizvedene 1945. godine ,do one koja više podseća na ono što se danas dešava u vašoj laboratoriji.

 

 

Mettler Toledo je 1946 godine uveo prvu vagu sa jednim tasom

Današnje analitičke laboratorijske vage proizvode je preko 60 godina kontinuiranih inovacija nekolicine proizvođača laboratorijske opreme širom sveta. Svako poboljšanje imalo je za cilj povećanje preciznosti, tačnosti ili pouzdanosti analitičke laboratorijske vage za istraživače. Poreklo savremene analitičke laboratorijske vage datira iz analitičke vage kratkog zraka koji je proizveo Sartorius početkom 1900-ih. Revoluiconarna promena u konstrukciji analiticke vage se desila 1945 godine uvodjenjem merne poluge sa jednim tasom, gde su kompleti tegova koje je naucnik stvljao na jednu stranu tasa zamenjeni kompletom tegova, koji su bili ugradjeni u vagu. Za merenje u analitickoj vagi je uvedena nejednakokraka poluga.

1946 godine je pocela proizvodnja Mettler Vage sa jednim tasom i nejednokrakom polugom koju je patentirao Svajcarac E. Mettler.

Izum analiticke vage sa jednim tasom osnivača kompanije Mettler Toledo Erharda Mettlera. Kompanija je osnovana kao Ajnzelfirma E. Mettler, u Švajcarskoj. Uvođenjem svoje vage, kompanija je potpuno zamenila manje precizne vage sa dva tasa, koristeći Mettlerovu takozvanu “nejednakokraku mernu polugu” za postizanje preciznijih merenja. Velika proizvodnja Mettler vaga sa ugradjenim tegovima, počela je 1946.

1971 je napravljena prva nanogramska vaga

Prva nanogramska vagapostavlja svetski rekord u klasi svih poznatih analitickih vaga. Ova vaga koju je proizveo Sartorius, korišćena je za odmeravanje mesečevih stena koje je astronaut Nil Armstrong doneo na Zemlju iz svoje ekspedicije.

Pojava prve elektronske vage

Pre pojave prve elektronske vage na trzistu su se pojavile neke hibridne vage koje su koristile sistem mehanicke poluge, AD konvertora i ocitavanja pomeraja. Bile su relativno neuspesne da bi1974 godine Mettler patentirao prvi model precizne elektronske vage Mttler-P1200 maksimalnog merenje do 1200g/0,01g. Ova vaga je ubrzo postala vrlo prodavana na trzistu zbog svojih naprednih tehnickih performansi. Aytomatsko tariranje, kvalitetan sistem kalibracije…

Prvu elektornsku vagu je lansirao Mettler kao tip precine vage Mettler-P1200 .

servis precizne vage etaloniranje popravka

Za rad sa analitickom vagom u uslovima gde bi moglo da dodje do eksplozije, Sartorijuj je 1982 godine napravio prvu annaliticku antieksplozivnu  vagu.
Proizvodnja vaga zahteva veliku preciznost u sklapanju mnogo razlicitih mehanickih i elektonskih delova gde je u cilju ostvarivanja velike preciznosti, potrebno uzeti u ozbir njihovo starenje, promeni nadmorskevisine, ambijentalne temperature…

Unapredjenjem masina za proizvodnju, povecan je kvalitet analitickih vaga

Shimadzu’s R&D inženjeri su se jasno pozabavili ovim problemom i predvideli rešenje u svom patentu iz 1989. Njihovo rešenje bi bilo u potpunosti realizovano tek kada proizvodna tehnologija bude napredna tako da uključuje mašine za mlevenje kompjuterske numeričke kontrole (CNC) i električno pražnjenje (EDM) koje su u stanju da iseku blok od metalne legure na jedan komad koji je zamenio čak 70 pojedinačnih delova. Ovo je tehnologija koja je sada prisutna u Shimadzu UniBloc i Mettler Monobloc komponentama, koje povecavaju stabilnost kalibracije u odnosu na promene temperature i vremena, i omogućavaju brzu reakciju smanjenom masom i kretanjem. Kompjuterski kontrolisano sečenje eliminiše mnoge korake za montažu ruku, uverava proizvodnju kontrole kvaliteta i na kraju smanjuje troškove.

1991 godine Mettler lansirao prvu elektronsku mikrovagu

Mettler Toledo predstavlja prvu elektronsku mikrovagu sa rezolucijom od 51 milion tačaka.
Uvođenjem revolucionarne MonoBloc merne ćelije, Mettler Toledo je postavio još jednu prekretnicu. Kompaktniji, robusniji i izdržljiviji od svojih prethodnika, postao je pouzdano i precizno “srce” mnogih njihovih vaga.
1996 godine Sartorius uvodi prvu ultra-mikrovagu na svetu sa kapacitetom odmeravanja koji odlikuje rezolucija od 21 milion cifara i tačnost od 0,1 μg.

1997 Prvu monolitnu tehnologiju merne ćelije predstavlja Sartorius. Monolitna merna ćelija zamenjuje komplikovan sistem za vaganje koji se sastoji od do 150 različitih delova. Ovaj novi mehatronički sistem je osnova za mnoge uzastopne generacije analitickih i precinih vaga.
2000 Većina korisnika vaga na kraju mora da zabeleži težinu ili izračunate vrednosti koje generišu njihove vage. Često se vrše dodatna izračunavanja, kao što je kombinovanje podataka odmeravanja sa drugim instrumentalnim analizama, za izračunavanje vrednosti uzorka.
2012 COLO Science predstavlja ANB-EBRO novu analiticku vagu sa ekranom osetljivim na dodir, inovativnim sistemom interne kalibracije, WiFi komunikacijom sa racunarom, dok analiticka vaga ANB-SIRET ostaje najprodavanije analiticka vaga za rutinski rad u Evropi.

 

O LabServisu

LabServis  – Visedecenijsko iskustvo u servisu, kalibraciji, etaloniranju laboratorijske, naucno tehnicke medicinske opreme. Iskoristite nase iskustvo i tehnicka znanja za pomoc pri odabiru opreme, redovnom i perioidicnom godisnjem odizavanju vase opreme.

Editors' Picks

Newsletter

Subscribe my Newsletter for new blog posts, tips & new photos. Let's stay updated!

LabServis
Kumodraska 56,
Beograd, Tel. 011 655 7 335
Email: office@labservis.rs

 

Are you sure want to unlock this post?
Unlock left : 0
Are you sure want to cancel subscription?